.header h1{ text-align: left; }

RUTAS REALIZADAS

RUTAS REALIZADAS
RUTAS REALIZADAS

viernes, 28 de mayo de 2021

BARCELONA-GIRONA-LLEIDA


Powered by Wikiloc

Travessa inèdita per pistes, camins i senders, evitant l'asfalt. Que unexen les capitals de provincia Barcelona-Girona-Lleida
Realitzada en 7 dies, el mes de maig de 2021.
Etapes: Barrcelona-Santa Maria de Palautordera-Girona-Rupit-Santa Maria de Merlès-Solsona- Artesa de Segre-Lleida
Em van acompanyar: Albert Jorba, Jordi Matias, Llorenç Pros, Bernat Laviña, Joan Cano, Salva Augé, Vicens Lliso, Xavier Burjachs, Dioni Vallejo,Armando Cobo, Joan Palou, Josep Maria Farré, Ramón Bramona, amb el suport de Jordi MiretPRIMERA ETAPA. 16/05/2021
-
Powered by Wikiloc

El punt de trobada i sortida es el port Olímpic de BARCELONA, a les 8,30 del matí.

Amb somriure, alegria matinera i puntualitat britànica, ens apleguem al voltant de la furgoneta ,carreguem equipatges, repartim els maillots creats per l’ocasió, posem les màquines i gps en marxa, amb el suport mecànic del Jordi pel últims ajusts mecànics.

 En “pelotó” i com si anéssim neutralitzats, creuem tot el front marítim en de Barcelona fins la desembocadura del riu Besós. Seguim riu  amunt fins al barri dem can Zam de SANTA COLOMA DE GRAMANET (km.10), on per carril bici creuem el casc urbà, no abans fer un petit  avituallament un bar abans de  entrar de ple al camí de Sant Jeroni de la Murtra, que ens durà fins el Monestir, on el Jordi s’uneix al grup.

En constant ascens voregem l’Hospital de “Can Ruti”,  on ens esperen el Pepe i la Isa , tot seguit passem per la Cartoixa de Montalegre.

Creuem la carretera de la Conreria, per entrar al camí de la Cornisa i fer el punt més alt del dia al Turó d’en Ciuret. En lleuger descens anem al Collet de Can Gurri, on entrem a un espectacular corriol, que ens portarà a  passar pel davant de la “cabaña del Tio Tom” on ens immortalitzem davant la barraca, abans d’arribar a Vallromanes.

Després de creuar varies fatigoses urbanitzacions, sempre en sentit ascendent, anem a troba r el riu Mogent, després d’un llarg descens per una pista asfaltada. (a tiro passat, el tram més lleig l del viatge,” a la propera no hi passarem”)

Tot resseguint el riu, en una explanada a la altura de LA ROCA (km.38) la furgoneta vermella i el Jordi, ens estan esperant amb la taula parada. Es el primer avituallament del viatge.

Reprenem la marxa  pel marge del riu fins arribar a la Roca Village Stores. (km.42,4)

Ens posem aquí per divertits camins entre els boscos de Ca n’Eres, que ens durà als indrets del Golf de Villalba(km.44.9), on tenim que salvar una porta que en principi sembla barrada, però el cadenat està obert.

Creuem els casc urbà de CARDEDEU (km.46,5). Seguim pel camí vell de SANT ANTONI DE VILAMAJOR (km.53,1) , on hi arribem després de creuar els boscos d’en Llates i de Can Pungol.

Seguint la riera de Vallsenera i després pels plans de la Dona Morta arribem a SANTA MARIA DE PALAUTORDERA (km.60,3)

SEGONA ETAPA.- 17/05/2021          


Powered by Wikiloc

Sortim per la avinguda de la Serra, on s’acaba el carrer tenint que baixar  i creuar per  la llera del riu La Tordera, ja que el pont se’l va emportar l’aigua, on algú s’ha remullat més del compte.

Seguim la via de servei de l’Ave fins davant la zona industrial de Can Batalla.

Per pista en forta rampa passem davant  la masia de Can Reverter, on creuem la carretera per anar en direcció a la masia de Can Celrac. Comencem aquí a entrar  per camins poc fresats entre espessos boscos. Tenim que arrastrar la bici per salvar un curt tallafocs, tenint que deixar el track previst que seguia per un indret poc ciclable i fer un rodeig per entrar al Camí Ral, que en fortes rampes ens portarà a Can Bruguera.

Un fort descens per esplèndids paratges ens portarà a la fondalada del torrent de Can  Cambó   i arribar  a GUALBA (14,3 KM)

Per pistes entre frondosa vegetació, creuarem les rieres de Can Renau i la de Sant Llop  per arribar  as BREDA (24,4 km)

Sortida del poble per esplèndides pistes, fins entrar a la carretera que ens portarà a l’explotació agrícola de Can Vilar, en el pagès ens ha advertit que no podríem passar,  ja que el camí està malmès, circumstància  que hem posat en dubte. Hem reculat  per anar a una estreta carretera en cons tant pujada i arribar a SANT FELIU DE BUIXALLEU (35,7KM).

Al peu de les parets de l’Esglèsia romànica, segle XVI, hi la furgoneta que ens espera per fer un merescut àpat,  recuperar forces. També s’ha produït la primera incidència mecànica, la bici del Ramón ha deixat de funcionar el motor. Ha tingut que acabar la etapa amb la mecànica.

Anem enllaçant camins i pistes entre boscos fins  arribar a la urbanització de Can Fornaca.

Un llarg descens ens portarà a SANTA COLOMA DE FARNÉS (KM.57,7). Creuem VILOVI D’ONYAR (KM.65,3). Un petit piscolabis a mig camí ens ha ajudat a seguir per pistes entre camps agrícoles i després passar per SANT DALMAI (69,3), AIGUAVIVA (74,1) i al casc urbà de SALT (KM.79,6) i GIRONA ( KM.84)

TERCERA ETAPA.- 18/05/2021            

Powered by Wikiloc


Després de ben esmorzats, decidim fer una visita turística per la ciutat. Creuem el riu i anem al Barri Vell, amb parada a l’escalinata de la Catedral i fer la foto de rigor.

Creuem el parc de la Devesa i seguim la Via Verda del Carrilet fins BONMATI (KM.16,7), creuem el nucli urbà. Seguim pel camí de l’ermita que puja fins l’església de Sant Julià. Baixem per la part oposada fins el poble de SANT JULIA DEL LLORD (km.20)

Anem vorejant el riu Ter, passem pel davant del pont romànic, seguim fins  AMER (Km.27)

Fem un petit tram de carretera i entrem a  un camí de considerables desnivells (alguns d’ells del  23%) que s’enfilen pel  bosc  de la Gasalla. Passem davant d’uns corrals de bestiar (Km.30,7). Seguim pujant per terreny pedregós dins la espessa Castanyeda de la Junquera, fins arribar al cim del Serrat del Torn, on hi ha el nucli escampat de  SANT MARTÍ DE SACALM (Km.35,3). Es el sostre del dia i es el lloc acordat per l’avituallament, casualment el Jordi ha muntat  el “tenderete” davant l’Ajuntament i local social del nucli de masies escampades  per l’entorn. La sorpresa es que una  vegada  acabada la xirinola,  han obert les  instal·lacions, ens hem reconfortat amb cafès i resguardat de La fresca que feia a l’exterior.

El descens es per una preciosa pista entre verds prats i boscos. Passem de llarg  pel  davant t el castell de Fornils. Creuem  la masia de la Donada, on comencem a pujar pel camí de les Paderneres,  entre la Baga de les Baumes, fins arribar al desviament a l’ermita de Sant Joan de Fàbregas, segle XI. Seguim pista principal fins RUPIT (Km.55,2)


QUARTA ETAPA .- 19/05/2021               

Powered by Wikiloc

Després d’un bon esmorzar de pagès. Sortim des del nucli antic. Creuem el pont i seguim pel marge de la riera de Rupit. Passem davant el molí del Soler. Iniciem la pujada a la masia  del Perer, una vegada dalt anem planejant pel camí de Rajols, fins arribar a  la Carretera C-153, la seguim fins CANTONIGROS (KM.8,6).

Iniciem el descens pel camí Ral, sobre lloses irregulars, tot passant pel dolmen de Puigsespedres. Tram que ha fet les delícies de molts, ja que es un clàssic de la zona

Creuem el casc urbà de L’ESQUIROL (m.12,3), per anar cap el camí del Feu, que l’anem seguint. Passem  davant la gran masia de La Casanova del Feu, fins arribar al cim del Grau del Feu.

Entren a la dreta a un preciós corriol d’uns 2 quilòmetres. Fem 200 metres per un camí i enllacem altre corriol de 900 metres.

Entrem a una pista que  passa sobre el túnel de Bracons, després de 700 metres, entrem altre corriol, aquest de 300 metres.

Anem vorejant l’autovia durant  1,5 quilòmetres, per entrar en un altre corriol de 2,1 qm., que ens durà a la masia del Verdaguer (el tram d’aquests corriols es espectacular i molt divertit, una gran troballa dins la travessa, que vam conjurar-nos en repetir)

Anant enllaçant pistes arribem a la Resclosa de Targarona, sobre el riu Ges. Seguim fins SANT VICENÇ DE TORELLO (km.30,4), on davant la casa del Jordi Matias hem plantat la zona de restauració, hem desistit i agraït el seu oferiment per el cafè, no volíem causar cap desordre, després d’anar trotant per les muntanyes.

 VILA-SECA (KM.32,1) i BORGONYA (KM.33,8)  son els pròxims pobles. Creuem el pont sobre el Ter, per anar a CAN BRANQUES (km.36,1).

Per una carretera estreta arribem a SANT GENIS D’ORÍS (KM.38,6), seguim pel camí de Gallifa, entre rouredes i camps de  conreu. Passem pel davant de la gran masia de Montorroell i el seu castell, situada al cap de munt d’una llarga pujada.

Anem per pista en  descens, fins trobar l’espectacular Roure de la Senyora, d’extraordinàries dimensions. L’hem aclivellat a fotos.

Creuem per SANT BOI DE LLUÇANES (km.50,1). Seguim camí, passem pel Collet del Amo. Anem planejant pel Pla de la Misèria, fins la carretera i tot seguit entrar al poble de PERAFITA (km.56,3).

Seguim per la carretera, fins trobar el camí de les Comes, que ens portarà a  SANT MARTI D’ALBARS (km.60,8), on ens desviem per  visitar el monumental pont romànic.

Entre deveses i prats anem a trobar la carretera C-62, que després d’una fatigosa pujada per asfalt ens deixa al centre de PRATS DE LLUÇANÉS (km.67,6).

La sortida del poble es pel camí de Sant Sebastià, que ens durà a una zona pedregosa, sobre lloses, per entrar a un corriol tècnic i poc fresat, ple de bardisses i matolls, que acaba a la masia de Cal Peuplà i la resclosa del molí, per arribar tot seguit a SANTA MARIA DE MERLÈS (KM.74,4)


CINQUENA ETAPA .-  20/05/2021          


Powered by WikilocSortim pel camí que ens porta de la majestuosa masia de La Cortada. Anem seguint per pistes agrícoles entre boscos i camps de cultiu.

Creuem la Masoveria de Vilardaga, complexa  d’allotjaments rurals.

Alternem alguns camins cimentats, amb pistes forestals, fins arribar a CAL BASSACS (km.13,2), antiga colònia tèxtil de Gironella, amb l’imponent casa de l’Amo.

Creuem l’autovia, on ens trobem la curiosa capella de Sant Marc segle XIV, amb porxo i altar endinsat a la roca.  A pocs metres, en un revolt  hi ha les Fites de les Roques de Sant  Marc (roca que separa els termes).

Aquí tenim la segona averia tècnica, al Bernat després de creuar la riera de Clarà, el motor s’ha negat a funcionar. Arrastrant la bici i després d’una forta rampa  a arribat  CASSERRES (km.19), on ens hem reorganitzat.

Sortim del poble pel camí ral de Cardona, passant davant varies masies i també per l’església romànica de Sant Miquel de Fonogedell segle XII, amb vistes panoràmiques.

El descens es per una pista poc fresada, sobre roques i que acaba en corriol, davant una bassa de la riera de Merola.

Iniciem la pujada per pistes i alguns camins herbosos. El descens es per la rasa del Masucó, amb ferm pedregós, fins arribar al pantà de Serrateix.

En forta rampa, arribem a Sant Esteve del Pujol de Planés (església del segle XII, aïllada en el camí).

Seguim pujant fins  la carretera, la creuem. El descens comença  per un camí agrícola i després es converteix en un corriol d’uns 800 metres, estret i brut de vegetació, que voreja la Rasa de Cal Balaguer, fins el Pont del  Farell. Aquest que subscriu troba a falta r el mòbil, amb companyia del Jordi Matias reculem, per localitzar-lo en una zona que havíem parat sense resultat. Tornem i ens reagrupem.

Una forta rampa ens porta dalt la masia de Cal Gener. Anem planejant, creuem la carretera B-420. Entrem a una pista i després un camí que es va perdent, per entrar a un pedrega de baixada, de difícil caminar,  fins trobar  el  Molí Nou, sobre la Riera de Gargallà.

Per amples pistes i després de passar per les masies de la Sala de Llobets, baixem per la Costa de  la Mina fins el Pantà de Sant Ponç.

Seguint el GR-3, en una llarga pujada ens situem al altiplà que ens durà fins SOLSONA (km.56)


SISENA ETAPA  .- 20/05/2021          

Powered by Wikiloc

Sortida de Solsona pel camí de la Font, fins arribar a l’ermita de Sant Pere Màrtir. Entrem a la carretera, que la seguim uns 500 metres iens posem al camí de Pallarés de Dalt, en suau pujada. Passem per la masia de Pallarés de Baix, anem pujant fins arribar a la Masia de Pallarés de Dalt, que està al capdamunt del Serrat de la forca.

Seguim per pista  asfaltada  en constant descens. Creuem el nucli de cases disperses de CLARÀ (KM.8,9). Passem pel davant de les granges de El Pla i la masia de Cal Santpare.

Seguim en descens entre camps de cultiu i boscos, trobem la masia de Sant Tirs de Pinell, amb la seva església a peu de camí, segle XVII.

Planegem per les Planes de l’Estany, fins arribar al desviament que ens portarà a MADRONA (km.23), complex format per l’antiga església romànica de Sant Pere i el castell, ambdós ensorrats. A la part oposada  la nova església del segle XVII i el gran edifici de la rectoria, que feien servei a totes les masies de l’entorn.

Tornem al camí asfaltat de Bassella a Madrona, en descens. El deixem abans de trobar la carretera d’Andorra, per entrar a un camí secundari que creua per sota i comença una sostinguda pujada, per una pisa llenyatera entre pins i alzinars. Com el Joan està molt fort, el plat de la bici no la pogut resistir, s’ha quedat a mitja pujada. Hem demanat auxili al Jordi Miret, “alias RACC”, i quasi al moment ha aparegut a mig camí, per anar fins l’avituallament previst.

Hem anat pujant per fer cim a GUARDIOLA (km.31,1) i tot seguit MIRAMBELL (km.32,6), on les vistes son panoràmiques als quatre vents.

Iniciem els descens per carretereta, que la deixem després de 1,5 quilòmetres, per posar-nos en un preciós corriol que ens durà a la plaça de TIURANA (KM.35,,3), amb espectaculars vistes al  Pantà de Rialp. On hem emplaçat el campament per l’avituallament.

 Hem tingut l’agradable visita de la Janet, parella del Jordi, als que els hem donant  la enhorabona per la seva pròxima paternitat.

Sortim per carretera, per anar a buscar el camí que ens durà a la petita ermita de Sant Ermengol, segle XI. Seguim baixant per entrar a un corriol, poc fresat, herbós i es pot dir espinós , que voreja el Pantà, fins arribar al costat de la seva presa. Hem acabat ratllats i esgarrinxats per tots costats.  Resseguint el marge del Riu Segre anem fins a PONTS (KM.52)

Sortim del poble per carretera, fins davant el club de tenis, on anem pel camí del Canal d’Urgell fins ARTESA DE SEGRE (km.68,7)


SETENA ETAPA.-  22/05/2021                   

Powered by Wikiloc


Sortida d’Artesa de Segre pel costat del camp de futbol, en direcció a VERNET (km.2), on creuem el riu Segre. Anem pel camí d’Antona, que el deixem per fer uns trams de corriols d’un quilòmetre.

Passem davant les granges de La Pineda, anem a buscar altra vegada el marge dret del riu, per pistes entre camps de conreu, fins arribar a OS DE BALAGUER (km.12,2), que be val una visita per els seus empinats carrers.

Sortida del poble per pista que va vorejant el riu, passem pel davant de la zona recreativa de la Font de l’Espadulla, seguim el camí del Solà, que ens porta fins l’Estret del Mu, on comença el corriol, no cliclable, d’uns 2,5 quilòmetres sobre la paret del congost, on els elèctrics hem patit per arrastrar les bicis,  fins iniciar la baixada en ziga-zaga que ens ha deixat al pont penjat, que creua el Segre, on hi ha l’aiguabarreig  amb el riu Noguera Pallaresa.

Pel Pont del Pastor, anem a l’altre marge del riu, per entrar en uns tècnic corriols, que ens portaran al camí del Planell i al pont d’Escalera, per arribar en carretera a SANT LLORENÇ DE MONTGAI (km.26,9), on s’ha fet un petit recés per hidratar.

Seguim pel marge del Pantà de Sant Llorenç de Montgai, fins la seva presa.

Comença aquí el Canal Auxiliar d’Urgell, que anem resseguint, fins la seva resclosa. Aquí ens desviem cap el marge del Canal de Balaguer, que no el deixarem fins entrar a la ciutat de BALAGUER ((km.38). Creuem el seu casc urbà i entrem al camí de la Primera Marrada, que va entre horts i camps fruiters.

Passem davant l’església de Santa Maria de les Franqueses, segle XII i les restes del seu Monestir. Seguim fins TERMENS (km.50.4) i tot seguit per VILANOVA DE LA BARCA (55,4),

Aquí les pistes son asfaltades per us agrícola. Creuem davant l’ermita de la Mare de Deu de Grenyana. Voregem el Parc Municipal de la Mitjana i després de creuar el pont de Pardinyes, arribem a LLEIDA (km.70,2)

Arribada als entorns de l’Estació del AVE,  celebrant la cloenda, com no podia ser, amb una caragolada i brindada pel viatge .

Son tantes les coses que passen dia a dia, que es difícil assimilar  i de plasmar. Per el que agrairia, afegiu vivències que s’hagin quedat  en el tinter

Al acabar el viatge, si faig un reset , personalment he de dir que he trobat tots el camins i coses imaginades al plantejar-lo i moltes sorpreses gratificants. Però si que estic segur, es que s’ha trobat el sentit d’equip, que amb l’esforç  i unió,  s’han anat salvant  tots els obstacles.

Vull repetir una frase que m’agrada,  al acabar aquestes experiències:

“Han quedat a les nostres ments i davant els nostres ulls, els mes bells paisatges, els més variats colors, els  silencis més profunds, els cels més blaus, els cants aguts dels ocells, que tot en conjunt son les sensacions més properes a la natura”

Gràcies a tots i fins la propera

No hay comentarios:

Publicar un comentario